Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

(Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.)

http://omospondiatriteknon.blogspot.com

Αθήνα 23/12/09

Πως θα πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης οι δικαιούχοι τουΜέσα στις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 θα δοθεί στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, συνταξιούχους του ΟΓΑ, νεφροπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες πολιτών το μισό της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το υπόλοιπο μισό της ενίσχυσης θα δοθεί στις 30 Ιουνίου του 2010. Αυτό προβλέπει κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καταβολή της ενίσχυσης κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η καταβολή θα γίνει:

1) Από τις Τράπεζες για τους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.

2) Από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τους συνταξιούχους.

3) Από τις Νομαρχίες για όλους όσοι δικαιούνται Προνοιακών Επιδομάτων.

4) Από τον ΟΑΕΔ η άλλο φορέα, για όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.

Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται από περισσότερες πηγές την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτή θα καταβάλλεται από τον φορέα που υποχρεούται να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό, η από το ασφαλιστικό ταμείο του δικαιούχου, εάν το ύψος της ενίσχυσης είναι το ίδιο και τις δύο πηγές.

Οι δικαιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν ύστερα από ενέργειες της ΓΓΠΣ, η οποία θα δημιουργήσει (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2009) ηλεκτρονικό αρχείο δικαιούχων που θα αποσταλεί στις τράπεζες, ενώ και οι δικαιούχοι θα λάβουν σχετική ειδοποίηση. Εάν έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, αυτοί θα πιστωθούν αυτομάτως.

Εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου για τον οποιονδήποτε λόγο οι δικαιούχοι δεν έλαβαν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/12/09, (πχ δεν ήταν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2009 και έτσι δεν ήταν δυνατή η καταγραφή τους ως δικαιούχων από την ΓΓΠΣ), θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως τις 28/2/2010 στους αρμόδιους φορείς για να εισπράξουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης έως τις 31/3/2010 η μαζί με την δεύτερη δόση.

Τυχόν συνταξιούχοι που εντάχθηκαν στα μητρώα μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου 3808/2009, θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης μαζί με την πρώτη σύνταξη που θα τους καταβληθεί.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:

1) Στους συνταξιούχους

Στις 16/12/09 καταβλήθηκε στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η πρώτη δόση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης. Μαζί με το επίδομα αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν τη σύνταξη Ιανουαρίου και το δώρο Χριστουγέννων. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), αύριο Τετάρτη οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΣΑ (Αυτοκινητιστών)και του ΤΕΒΕ θα λάβουν το επίδομα αλληλεγγύης μαζί με το δώρο Χριστουγέννων.

Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΑΕ (Εμπόρων) θα το λάβουν τη Δευτέρα 4/1/10 μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου.2) Στους ανέργους

Εξάλλου, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) πρόκειται να καταβάλει έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης του ν. 3808/10.12.2009 για τη στήριξη των ανέργων. Δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι:● Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών).

● Όσοι κατά τη 10η Δεκεμβρίου 2009, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:1. Επιδοτούνται λόγω ανεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Το ποσό του επιδόματος δεν πρέπει ξεπερνά το ύψος του βασικού επιδόματος ανεργίας, προσαυξημένου λόγω οικογενειακών βαρών (454,25 ευρώ συν 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος κατά περίπτωση).2. Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και έλαβαν ή θα λάβουν εντός του 2009 τα εξής ειδικά βοηθήματα:α. βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας (13 ημερομίσθια)β. βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων γ. βοήθημα αποφυλακισμένων Με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ, η καταβολή του επιδόματος γίνεται με την πίστωση τραπεζικού λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη δηλώσει λογαριασμό ΕΤΕ θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να δηλώσουν λογαριασμό στον οποίο εμφανίζονται πρώτοι δικαιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου