Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

Μετά την κατάργηση για τις Προσλήψεις των Τρίτεκνων Εκπαιδευτικών, ΤΩΡΑ έρχονται ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ αλλαγές για τις προσλήψεις Τριτέκνων μέσω ΑΣΕΠ.

Ακολουθεί δημοσίευμα απο την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ 17/10/09
Πέντε τομές για τις προσλήψεις στο Δημόσιο
Ενας ή λίγοι ετήσιοι διαγωνισμοί, καταργείται η προφορική συνέντευξη, αλλάζει το καθεστώς για πολύτεκνους, υιοθετείται νέο νομοθετικό πλαίσιο, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ όλες οι ΔΕΚΟ
«E» 17/10

Mέτρα για την ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ και την αποκατάσταση της λειτουργίας του σχεδιάζει να λάβει αμέσως η κυβέρνηση.

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γιώργο Βέη διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του ανωτάτου συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο κ. Ραγκούσης αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για τις αλλαγές που θα γίνουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τη στελέχωση του του δημόσιου τομέα.
Η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών δεσμεύτηκε να προχωρήσουν οι αλλαγές για ένα δίκαιο και αξιοκρατικό ΑΣΕΠ.
Σημεία αιχμής των αλλαγών αυτών θα είναι η διενέργεια ενός ή λίγων ετήσιων διαγωνισμών, από τους επιτυχόντες των οποίων θα αντλούν οι υπηρεσίες το προσωπικό που χρειάζονται όταν εγκριθούν οι προσλήψεις, η κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, η υιοθέτηση ενός νέου, απλού νομοθετικού πλαισίου που θα καταργεί όλα τα προϋπάρχοντα, η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης πολυτέκνων και η επαναφορά της εποπτείας του ΑΣΕΠ σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης στο «Εθνος της Κυριακής», η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τέθηκαν πολλά από τα θέματα που είναι εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή των διαγωνισμών.
Ο υπουργός άκουσε τον κ. Βέη με προσοχή, τον διαβεβαίωσε πως εμπιστεύεται την Ανεξάρτητη Αρχή και αμέσως θα προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές, για ένα πιο δίκαιο και αξιοκρατικό ΑΣΕΠ, το οποίο θα ελέγχει σε βάθος όλες τις προσλήψεις που αφορούν το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις που συμμετέχει το Δημόσιο.
Ποια είναι όμως τα βασικά προβλήματα που απασχολούν το ΑΣΕΠ και τους πολίτες;
Εχουν καταστήσει το έργο του ΑΣΕΠ περίπλοκο και δύσχρηστο οι επανειλημμένες και πολυπληθείς νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν τον θεσμικό «νόμο Πεπονή», είτε με επέκταση του συστήματος προσλήψεων, ώστε να υπαχθούν σε αυτόν κι άλλοι φορείς, είτε με διαμόρφωση ειδικών συνθηκών προσλήψεων για ειδικές περιπτώσεις είτε με τη θέσπιση προνομιακής μεταχείρισης ορισμένων κοινωνικών ομάδων ή κατοίκων προβληματικών περιοχών, ή για το βόλεμα ημετέρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες. Γι’ αυτόν τον λόγο η ανεξάρτητη αρχή προτείνει ουσιαστικά την κατάργηση του αρχικού «νόμου Πεπονή», με όλα όσα έχουν προστεθεί, από έναν πιο δίκαιο και πιο εύχρηστο νόμο. «Είναι έτοιμο το πλάνο για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση και απλούστευση των διαδικασιών», δηλώνει ο κ. Βέης, μένει να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες.

Διαγωνισμοί φορέων
Τι ισχύει. Πολλοί από τους φορείς που έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν οι ίδιοι τους διαγωνισμούς, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, στέλνουν τις προκηρύξεις πρόχειρα συνταγμένες και με σοβαρές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να ανταλλάσσονται διάφορα έγγραφα και να χάνεται πολύς χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, όπως προβλέπονται από τον νόμο. Πολλές φορές μάλιστα η προκήρυξη συντάσσεται από την αρχή.
Τι αλλάζει. Με δεδομένο ότι στο ΑΣΕΠ γνωρίζουν και τα διάφορα τρικ που έχουν δημιουργήσει πολλοί δήμοι της χώρας, προτείνουν έγκαιρο προγραμματισμό και τη συγκέντρωση πολλών αιτημάτων για προσλήψεις, ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να αναλάβει η ίδια τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, με την υπόσχεση να ολοκληρώνει με ταχύτητα τις διαδικασίες πρόσληψης και όχι να έχει απλώς τον έλεγχο. Η πρόταση αυτή του ΑΣΕΠ δοκιμάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και είχε άριστα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση υιοθετεί αυτήν την πρόταση και μιλάει για ένα διαγωνισμό τον χρόνο. Τεχνικά βέβαια αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, μπορεί όμως οι διαγωνισμοί με μόρια να είναι ελάχιστοι και πιθανότατα θα ενταχθούν και δήμοι - νομαρχίες.

Πολύτεκνοι
Τι ισχύει.
Το 30% των μόνιμων θέσεων καλύπτονται από τρίτεκνους (10%), πολύτεκνους (20%) και τα τέκνα τους με την κατάρτιση ειδικών πινάκων από το ΑΣΕΠ. Είναι μια διαδικασία -για όσους γνωρίζουν- που προκαλεί σοβαρές αγκυλώσεις στις διαδικασίες και στο ΑΣΕΠ.
Τι αλλάζει.
Το ΑΣΕΠ υποστηρίζει ότι οι ειδικοί πίνακες για τους πολύτεκνους θα πρέπει να καταργηθούν και αντί αυτού να καθιερωθεί μια αυξημένη συμπληρωματική μοριοδότηση. Θα διορίζονται δηλαδή βάσει του συνόλου των μονάδων που συγκεντρώνουν μαζί με τα επιπλέον μόρια από την πολυτεκνία, ενώ θα αντιμετωπιστεί καλύτερα και το θέμα της ισονομίας.
ΔΕΚΟ
Τι ισχύει. Οι προσπάθειες παράκαμψης του ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν με γρήγορους ρυθμούς και η μια ΔΕΚΟ μετά την άλλη έμπαινε στη λίστα των εξαιρέσεων, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τις πενήντα. Σε αυτήν τη λίστα έχουν μπει και διάφορα υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Αμυνας, το Δικαιοσύνης, προσθέτοντας βέβαια και το κριτήριο της συνέντευξης, για ευνόητους λόγους. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς το ΑΣΕΠ έχει έναν τυπικό έλεγχο.
Τι αλλάζει. Η Ανεξάρτητη Αρχή προτείνει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο όλων αυτών των διαγωνισμών, με μόνες εξαιρέσεις αυτές που προβλέπει το Σύνταγμα. Θυμίζουμε ότι οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.035 ατόμων στη ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει από τον φορέα σχεδόν τρία χρόνια πριν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα (!), ενώ το ΑΣΕΠ διαπίστωσε εκατοντάδες παρατυπίες.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ«Οπλο» για την παράκαμψη του ΑΣΕΠ
Τι ισχύει. Είναι ο σημαντικότερος τρόπος παράκαμψης του ΑΣΕΠ και «όπλο» κατά της διαφάνειας στα χέρια κυρίως δημάρχων. Οι διαδικασίες δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν, αφού η σύμβαση υπογράφεται και κρατείται μόνο από τις δύο πλευρές. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των θέσεων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες φορέων, ανανεώνονται συνήθως και στη συνέχεια διεκδικούν μονιμοποίηση, ενώ αποκτούν και το πλεονέκτημα της προϋπηρεσίας που μεταφράζεται σε επιπλέον μόρια.
Τι αλλάζει. Το ΑΣΕΠ προτείνει τον περιορισμό αυτών των προσλήψεων και την κατάθεση της αρχικής σύμβασης για έλεγχο.

STAGE«Προθάλαμος» μονιμοποίησης
Τι ισχύει. Τα Stage από προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, κυρίως τα τελευταία χρόνια, μετατράπηκαν σε προγράμματα... εξυπηρέτησης ημετέρων και λειτούργησαν σαν προθάλαμος για τη μονιμοποίησή τους στο δημόσιο.
Εκτός από την πλασματική διόρθωση της ανεργίας δίνει τη δυνατότητα σε όσους πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς να πριμοδοτούνται με επιπλέον 50% των μορίων που προέρχονται από την εμπειρία.
Τι αλλάζει. Το ΑΣΕΠ θεωρεί ότι η βαθμολόγηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε στο Δημόσιο από Stage αλλά και από συμβάσεις έργου θα πρέπει να καταργηθεί αμέσως και επιπλέον πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίησή της ως τυπικό προσόν διορισμού, διότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας έναντι των υποψηφίων που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπουργικά και βουλευτικά σαλόνια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου